Thursday, 19 January 2012

Rantai tangan Mutiara Sabah

Hye semua..Harlow..Harlow..Harlow...lame dah tak bersiaran..chewah..mcam le ade stesen tb sendrik..hehehe..ok..arineh nk share lagi satu produk yang for sure shanteqqq..santek..chanteqq..cantik..ape2 lah...Semua mesti berkenan dengan mutiara kan..Nak pergi sabah cam jauh nun di atas gunong kan..so, i try to bring somegoods stuff from Sabah...This time around, i manage to get Rantai Tangan Mutiara + Beads...But before i attaced the piccas...let's share some info's regarding Pearls or Mutiara neh..check out..then you comparewith the piccas...Perbezaan Mutiara Kultur Dan Mutiara Semulajadi

Banyak spekulasi yang timbul berkenaan keaslian mutiara yang dikultur pada awal tahun 1900an. Mutiara yang dikultur sesungguhnya adalah tulin sepertimana mutiara semulajadi. Perbezaan yang mungkin dapat dilihat pada mutiara semulajadi ialah rupa bentuk nukleus mutiara yang wujud. Pada mutiara semulajadi, praktikel pasir, telur parasit dan bahan-bahan lain akan membentuk neukleus di tengah-tengah. Sementara itu, pada mutiara yang dikultur, nukleus tiruan yang terdiri daripada kulit asal (bivalve) dimasukkan untuk menjadikan mutiara. Amnya, kedua-dua   proses pembentukan mutiara ini adalah serupa. Dengan kata lain, nukleus perlu untuk mendapatkan mutiara samada dilakukan oleh manusia ataupun secara semulajadi untuk membentuk lapisan “nacre” yang seterusnya akan membentuk mutiara yang amat bernilai.

Cara Mengenal Mutiara Yang Baik

Kriteria yang penting dalam menilai mutiara ialah kehalusan pada permukaannya. Kecacatan mutiara sukar ditentukan, tetapi ianya boleh ditentukan melalui tanda/ bintik ataupun lekuk yang kelihatan. Untuk mengenal kecacatan mutiara, permukaannya bolehlah diusap dengan hujung jari. Sekiranya terdapat dua atau lebih bintik, mutiara tersebut adalah tidak berkilau, menarik dan di tambah dengan kilauan adalah baik untuk dibuat cincin.

Mutiara yang berat sudah tentu mempunyai lapisan “nacre dan dapat bertahan lama, manakala lapisan yang nipis/ halus hendaklah dielakkan. Mutiara yang mempunyai kecacatan yang sedikit boleh digunakan untuk kalung (rantai leher) tetapi ianya tidak sesuai untuk cincin. Harga mutiara adalah ditentukan oleh saiz- berbanding dengan kualiti. Contohnya harga “loose pearls’ bertambah bagi setiap milimeter garispusat. Dengan lain perkataan, harga mutiara bersaiz 7mm amat berbeza dengan 8mm.

Warna Mutiara

Warna mutiara yang biasa terdapat dipasaran ialah merah jambu, merah jambu susu, putih kuning, keperakan, keemasan hijau, hitam, biru dan coklat. Pakar-pakar mutiara amnya menasihatkan agar pemilihan warna ini disesuaikan / padankan dengan warna kulit si pemakai.

Penjagaan Mutiara

Tanda-tanda yang kecil yang mencacatkan mutiara boleh dihilangkan dengan minyak zaitun. Perhatian!! elakkan dari memakai mutiara anda semasa mandi, di dapur atau mencuci. Warna mutiara boleh berubah kerana mutiara terbentuk daripada kalsium karbonat.


Dipaste dari sini


Mutiara asli terdapat dalam warna-warna yang asli jugerr..~~

Mutiara Asli boleh 'beranak' atau mempunyai lebihan yang akan membesar mengikut peredaran masa
  
Ok, dah tahu info pasal mutiara.so pasneh org lain dah tak boleh tipo pasal mutiara lagi kan...okeyh...back to main topic...presenting tu you...my latest collections... 


Shinning Blue with Peachy Pearls (Code -GTP001); Width - 17cm
SOLD 

Shinning Golden with White Pearls (Code - GTP002); Width - 17cm
SOLD 

Green with White Pearls (Code - GTP003); Width - 19cm
SOLD 

Yellow with White Pearls (Code - GTP004); Width - 16cm
SOLD 

Baby Blue with White Pearls (Code - GTP005); Width - 16cm
SOLD 

Light Yellow with White Pearls (Code - GTP006); Width - 17cm
SOLD


Red with White Pearls (Code - GTP007); Width - 16cm
SOLD 

Green Turquoise with White Pearls (Code - GTP008); Width - 17cm
SOLD 


 Ahah..Menarik tak??If berminat, always drop me a comment or email me if you shy2...Btw, please have a cloose-up to every piccas..you can see all the pearls are beranak-ranak...so, of cos the sizes tak sebooolat-boolat yerr..like the info's told us..it never cme with a circle shape..mesti ade spare tyre sket..heheheh..You can keep the pearls if takmo pakai..then later 6mnth to 1 years try latgk..adetak dia beranak lagi..kowt la boleh buat subang ke lepas neh..hehehe..


Product Code: GTP001 - GTP 008

Price: RM23/each 

Kindly note, price quote is not including postage fee.

Feel free to booked your order to mobilityexpertsent@gmail.com

or

fill up the order form above.

 


Till then, Happy Shopping!!No comments:

Post a Comment